Uczestnicy zajęć w hali sportowej w Kętach.

Powiat Oświęcimski chętnie wspiera inicjatywy mające na celu poprawę komfortu życia i rehabilitację osób niepełnosprawnych. Jedną z nich był projekt pt. „Rehabilitacja dotykiem i smakiem”, zrealizowany przez Koło Powiatowe Polskiego Związku Niewidomych w Kętach. Miał on na celu poprawę funkcjonowania niewidomych w codziennym życiu oraz integrację widzących z niewidomymi. Został dofinansowany przez samorząd powiatowy.

Jak relacjonują uczestnicy projektu, był to intensywny, aktywny czas bogaty w nowe doświadczenia i wiedzę na temat zdrowego stylu życia.

Zaczęliśmy od teorii, czyli prelekcji fizjoterapeuty-masażysty Stanisława Amrozi, który prowadzi gabinet masażu w hali sportowej w Kętach. Tam też odbyła się pierwsza część naszego spotkania. Pan Stanisław zaznajomił nas z fundamentalnymi zasadami zdrowego stylu życia. Dowiedzieliśmy się między innymi, ile i jakiej aktywności fizycznej potrzebujemy, by czuć się dobrze i zapobiegać problemom zdrowotnym. Zaprezentował też kilka pomocnych ćwiczeń, które każdy bez problemu wykona samodzielnie w domu. Serdeczne podziękowania należą się Justynie Błasiak z Zakładu Aktywności Fizycznej, która udostępniła nam sale i sprzęt do ćwiczeń. Nad prawidłowym przebiegiem naszych zmagań czuwał pan Stanisław i jego asystenci. Po intensywnych ćwiczeniach każdy zasługuje na chwilę relaksu, udaliśmy się więc na 30-minutową relaksację do groty solnej. Delikatna muzyka, łagodne światło i specyficzny mikroklimat tego miejsca podziałały łagodząco na rozgrzane mięśnie. Niektórzy ucięli sobie nawet krótką drzemkę.

Zrelaksowani i wypoczęci, po południu udaliśmy się do Domu Kultury, gdzie odbywała się druga część spotkania. Tym razem zdrowy styl życia poznawaliśmy od kuchni i to dosłownie. Wraz z panią prezes, Dorotą Jachnicką-Mrzygłód przygotowaliśmy kolorowe sałatki warzywne i owocowe i zdrowe przekąski w stylu hiszpańskich tapas. Na stole pojawiły się zatem deski serów, które zadowoliły każde podniebienie, oliwki i hummus, chrupiące bułeczki i świeże owoce. To była prawdziwa feeria barw, zapachów i smaków. Dobór produktów nie był przypadkowy – postawiliśmy na kuchnię śródziemnomorską, ponieważ uznawana jest ona za jedną z najzdrowszych na świecie. Owoce, świeże warzywa (prawdziwą furorę zrobił pysznie doprawiony… szpinak!), zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek powinny pojawiać się na naszych talerzach każdego dnia i mamy nadzieję, że po tym spotkaniu tak właśnie będzie. Chcieliśmy zaprosić uczestników do urozmaicenia nawyków żywieniowych, „przeproszenia się z warzywami”, które dobrze doprawione, świeże i aromatyczne mogą być pysznym dodatkiem do posiłku lub zdrowym daniem samym w sobie.

Nasze spotkanie przebiegało w iście śródziemnomorskim, radosnym stylu a wisienką na torcie była oprawa muzyczna zapewniona przez pana Marcina i pana Adama, uzdolnionych członków Koła PZN.

Pragniemy podziękować wolontariuszom, którzy wsparli nasze działanie. Serdecznie dziękujemy Stanisławowi Amrozi za przygotowanie niezwykle merytorycznych jak i praktycznych zajęć. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za przybycie, energię i zapał. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację tego wydarzenia, szczególnie pani prezes Dorocie Jachnickiej-Mrzygłód, pomysłodawczyni i głównej realizatorce tego wydarzenia, Angelice Mrzygłód. Dziękujemy Justynie Błasiak i serdecznie zapraszamy na zajęcia do Zafu.

Zapraszamy wszystkich chętnych do śledzenia naszego facebookowego profilu PZN Kęty, odwiedzania nas w nowej siedzibie przy Rynku (Rynek 13) i włączania się do naszych działań!

Kamila Wiśniewska

  • Uczestnicy zajęć w hali sportowej w Kętach.
  • Uczestnicy zajęć w hali sportowej w Kętach.
  • Uczestnicy projektu podczas degustacji potraw.
  • Uczestnicy projektu podczas degustacji potraw i słuchania muzyki.