Kilkadziesiąt potraw, dwie wystawy rękodzielnicze oraz występ zespołu Kelčovan to główne atrakcje przeglądu tradycji regionalnych zorganizowanego w niedzielę 29 sierpnia w Polance Wielkiej przez Powiat Oświęcimski, w partnerstwie ze słowackim Miastem Czadca. Działania finansowane są z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
W ramach prezentacji kulinarnych koła gospodyń i gospodarzy z naszego powiatu przygotowały dziewięć stołów degustacyjnych. W przeglądzie wzięły udział koła z Jawiszowic, Boru – Brzeszcze, Bobrka, Łęk, Głębowic, Polanki Wielkiej, Rudz, Piotrowic i Brzezinki.
Bibułkarstwo, haft, koronkarstwo, decoupage na drewnie i inne techniki rękodzielnicze prezentowały lokalne artystki. Mniej znane w Polsce rzemiosło druciarskie, które ma na Kisucach ponad 400-letnią tradycję przybliżyła pani Ľubica Kullová z Czadcy.
Goście ze Słowacji zapoznali się także z drewnianą architekturą sakralną na przykładzie kościołów w Głębowicach, Osieku i Polance Wielkiej.
– Wspólne zapoznanie się z tradycjami kulinarnymi, folklorystycznymi oraz rękodzielniczymi Polski i Słowacji z pewnością wzbogaci społeczności lokalne pozwalając na wymianę doświadczeń, poznawanie i przenoszenie na swój lokalny grunt nowych smaków i tradycji – mówi wicestarosta Paweł Kobielusz.
Atrakcyjne położenie, w niedalekiej odległości od granicy ze Słowacją, pozwala na rozwijanie kontaktów transgranicznych. Systematycznie, m.in dzięki realizowanym wcześniej projektom, rośnie świadomość mieszkańców Powiatu i Słowacji na temat bliskości kulturowej regionu pogranicza.
– Realizując przedsięwzięcia zaplanowane w projekcie chcemy wykorzystać kultywowane w regionie tradycje w celu ich zachowana, ochrony, promowania i rozwoju dziedzictwa kulturowego swojego regionu – wyjaśnia członkini Zarządu Powiatu w Oświęcimiu Teresa Jankowska.
Fot. Andrzej Rudiak i WR