Sushi w naszym kraju cieszy się coraz większą popularnością. Jeszcze niedawno było to stosunkowo rzadko spożywane danie, jednak w dzisiejszych czasach nie jest to nic nadzwyczajnego. Z pewnością jednak nadal można spotkać część osób, które nigdy nie spróbowały tego typu dania. Czym dokładnie jest Sushi? Jakie rodzaje Sushi możemy wyróżnić? Czy Sushi jest zdrową potrawą? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, dlatego też serdecznie zapraszamy do jego lektury wszystkich zainteresowanych czytelników.

Co to jest Sushi?

Sushi wywodzi się z kuchni japońskiej i to właśnie tam zyskało na swojej popularności. Jest to potrawa, która zawiera wiele smacznych dodatków, surową rybę, a także garstkę ryżu. Teoretycznie wydaje się, że jest to bardzo przeciętne danie, które nie wyróżnia się spośród pozostałych. W praktyce jednak często wygląda to nieco inaczej, bowiem wystarczy tylko raz spróbować Sushi, aby zacząć spożywać go regularnie. Oprócz tego, że doskonale smakuje, jest zdrowe, dietetyczne, to dodatkowo pięknie wygląda. Często pełni funkcję typowej zakąski, jednakże z powodzeniem sprawdzi się również jako danie główne. W jakich okolicznościach warto zastanowić się nad taką potrawą? Z pewnością będzie to ponadprzeciętny lunch, ewentualnie przekąska przykładowo podczas spotkania firmowego, konferencji czy na dużą imprezę okolicznościową. Nad Sushi warto również zastanowić się, kiedy planujemy romantyczną kolację - ta potrawa smakuje prawie wszystkim. Jeżeli mieszkamy w Warszawie, bardzo dobrym pomysłem jest odwiedzenie restauracji sushi na Bemowie - Gold Sushi.

Co powinniśmy wiedzieć o Sushi?

Jakie rodzaje Sushi możemy wyróżnić?

Co ciekawe, decydując się na dobre Sushi, możemy wyróżnić kilka rodzajów tej potrawy. Restauracja Sushi najczęściej oferuje "Maki", czyli Sushi, które to jest zwinięte. W praktyce takie danie składa się najczęściej z alg morskich, płatka omletowego, ryżu, zapiekanej ryby, a także z wielu innych dodatków. W tym przypadku mamy do czynienia również z popularnym wasabi, które charakteryzuje się dość dużą ostrością. Innym rodzajem jest również "Nigiri Sushi". Tym razem mamy do czynienia z potrawą, która to formowana jest w dłoni. Na owalnych "paluszkach" z ryżu kładzie się rybę, ewentualnie owoce morza i całość jest gotowa do konsumpcji. Warto wspomnieć również o "Sashimi Sushi". W tym przypadku jest to po prostu jedna ryba lub kilka rodzajów surowych ryb, które to dodawane są jedynie z dodatkiem warzyw. W zestawie restauracja Sushi gwarantuje również wasabi i sos sojowy.

Czy Sushi można zaliczyć do zdrowych potraw?

Wiele osób zastanawia się czy Sushi jest zdrową potrawą. Jak wiadomo, prawidłowe odżywianie to podstawa, aby zachować dobrą formę i szczupłą sylwetkę. Nie da się ukryć, że wcześniej przytoczone danie jest niskokaloryczne, a dodatkowo zawiera w sobie jedynie niewielką ilość tłuszczu, co jest korzystne dla osób, które trzymają dietę. Dodatkowo dobre Sushi posiada również wiele kwasów tłuszczowych, które to świetnie przeciwdziałają wielu chorobom. Jedząc tego typu potrawę szybko stajemy się syci, a biorąc pod uwagę mikro i makro składniki, często jest to doskonałe uzupełnienie codziennej diety.