zdrowe węglowodany

Węglowodany to główne źródło energii dla naszego organizmu. Jeżeli chcemy utrzymać zdrową dietę, bardzo istotny jest rodzaj spożywanych węglowodanów, ponieważ niektóre źródła są zdrowsze niż inne. Obecnie istnieje wiele sprzecznych zaleceń dotyczących spożycia węglowodanów, ale należy pamiętać, że spożywanie węglowodanów ze zdrowych źródeł jest często ważniejsze niż to, czy dieta jest wysokowęglowodanowa, czy nisko. Skąd możemy dostarczać organizmowi zdrowe węglowodany?

Źródła węglowodanów – produkty, które są najlepszymi źródłami węglowodanów

Węglowodany znajdują się w szerokiej gamie zdrowej i niezdrowej żywności: wypiekach, roślinach strączkowych, mleku, popcornie, ziemniakach, ciastkach, makaronach i napojach bezalkoholowych. Pokarmy bogate w węglowodany są ważną częścią zdrowej diety, ponieważ dostarczają organizmowi glukozę, która przekształca się w energię potrzebną do wspierania różnych funkcji organizmu i aktywności fizycznej. Najzdrowsze źródła węglowodanów to nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe. Znacznie mniej zdrowe źródła węglowodanów obejmują biały chleb, słodycze, słodkie napoje gazowane i inne wysoko przetworzone produkty spożywcze. Te pokarmy zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, które mogą sprzyjać tyciu lub utrudniać utratę wagi oraz przyczyniać się do rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia.

Co jeszcze może nam pomóc w dostarczaniu zdrowych węglowodanów do organizmu?

Poniższe wskazówki mogą pomóc w zwiększeniu ilości zdrowych węglowodanów w diecie. Powinniśmy zaczynać dzień od spożycia produktów z pełnego ziarna. Gorąca owsianka, która ma niską zawartość cukru pomieszana z owocami lub masłem orzechowym to doskonały pomysł na śniadanie. Zamiast wypijać słodkie soki lub inne napoje, lepiej jeść owoce w naturalnej formie - jedna pomarańcza ma dwa razy więcej błonnika i półtora raz mniej cukru niż 350 ml szklanka soku pomarańczowego. Jeżeli zależy nam na poprawie swojego zdrowia, warto zrobić naszą dietę bardziej różnorodną – np. zamiast opierać swoje posiłki na ziemniakach i ryżu, warto zwiększyć spożycie roślin strączkowych. Są doskonałym źródłem wolno przyswajalnych węglowodanów. Ponadto fasola, ciecierzyca i inne rośliny strączkowe zawierają znaczną ilość białka. Jeżeli chcemy przez cały dzień mieć energię do pracy, nauki i aktywnego wypoczynku, możemy skorzystać z diety pudełkowej, którą oferuje nam catering dietetyczny Oświęcim.