Mobilna gastronomia to rodzaj prowadzenia gastronomii w formie mobilnej. W tej ciekawej formie jako restaurację możemy zaliczyć food-tracki, food bike oraz przyczepy gastronomiczne. Mobilna gastronomia, która przyszła do nas wprost ze stanów zjednoczonych w formie „Street foodu” jest coraz częściej spotykana na polskim rynku gastronomicznym.

Osoby bardzo chętnie korzystają z usług mobilnych kuchni, ponieważ jakość nie dobiera od jedzenia z restauracji. Jeśli chodzi o właścicieli, to śmiało można powiedzieć, że są to osoby, które lubią gastronomię, radzą sobie w prowadzeniu skomplikowanego biznesu, a także cenią sobie elastyczność.

Jaką funkcję pełnią przyczepy gastronomiczne?

Przyczepy gastronomiczne to tzw. doczepka na kołach, zawierająca całe konieczne wyposażenie jak w restauracji tj. piec, kuchenkę z palnikami czy frytkownice. Zazwyczaj przyczepy charakteryzują się dużym ruchomym oknem, z jednej strony ściany, pełniącym funkcję lady. Mimo, że jest to przyczepa, jest to element traktowany jako mobilne miejsce sprzedaży i musi spełniać warunki pracy i higieny.

Warto pamiętać, że przyczepy gastronomiczne to nie food-tracki. Przyczepy są mobilnymi warsztatami gastronomicznymi, które mogą zostać doczepione do wozu, natomiast food-tracki to ciężarówki w pełni przystosowane do pełnieni funkcji gastronomicznych. Zarówno jeden i drugi element łączy wspólna cecha - mobilność.

Osoby chętny do założenia tego biznesu musza wiedzieć, że w świetle prawa przyczepy gastronomiczne sprzedają towary, a nie usługi to ma swój odzwierciedlenia w kwestiach podatkowych.

Początki każdego biznesu nie są łatwe, z uwagi m.in. na mocną konkurencję. Korzystnym rozwiązaniem, aby przekonać się, że dana kuchnia stworzy swój popyt, warto na początku wynająć ją z wypożyczalni eventowych. Firmy, te które oferują całą gammę produktów m.in. wynajem krzeseł czy namioty imprezowe na wynajem.

Przyczepa gastronomiczna jako forma mobilnego gastro

Jakie są plusy przyczep gastronomicznych?

Do plusów posiadania przyczepy gastronomicznej zdecydowanie możemy zaliczyć niewielki koszt utrzymania z uwagi na jej niewielki koszt w utrzymaniu, ponieważ odchodzą nam kwestię czynszu na lokal jak w przypadku stacjonarnych restauracji oraz mniejsze rachunek za zużycie mediów. Korzystnym rozwianiem jest zakup używanej przyczepy lub wypożyczenie na określony czas.

Kolejnym plusem jest elastyczność, ponieważ to my decydujemy, kiedy i gdzie pracujemy. Mobilność pozwala na oferowanie swoich usług w sezonie letnim, w czasie koncertów i festiwalów.

Następnym plusem jest mobilność i szybkość przygotowania potraw, ponieważ właściwie cały zespół posiada cały sprzęt mamy pod ręką. W tym przypadku mała przestrzeń jest atutem pozwalającym na przygotowanie zamówionych dań w krótkim czasie, co oczywiście pozytywnie wpływa na odbiór miejsca przed klienta.

Podsumowanie

Przyczepy gastronomiczne reprezentują prężenie rozwijającą się branżę mobilną, która przyszła do ze Stanów Zjednoczonych. Pomimo swojej formy, posiada wiele zalet, które zachęcają nie tylko do spróbowania jedzenie tzw. street foodu, ale również rozpoczęcia swojego biznesu.