Cukier w owocach: Co musisz wiedzieć‍

Jedną z największych mód zdrowotnych ostatnich kilku lat jest ograniczanie cukru. To dlatego, że został on powiązany z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym otyłością i chorobami serca. W rzeczywistości, zbyt dużo cukru może być toksyczne dla ludzkiego ciała, ponieważ nie ma sposobu, aby go strawić. Organizm ludzki rozkłada wszystkie węglowodany na glukozę, która jest następnie wykorzystywana jako paliwo przez nasze komórki do zasilania procesów metabolicznych. Cukier ma wysoki indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że jego energia jest uwalniana szybko i powoduje skok poziomu cukru we krwi. Kiedy dzieje się to regularnie, organizm zaczyna produkować więcej insuliny, próbując ponownie zrównoważyć poziom cukru we krwi.

Jak zaspokoić swój słodki głód bez poczucia winy?

Jeśli próbujesz ograniczyć cukier, być może będziesz musiał przekwalifikować swoje kubki smakowe. Ale nie martw się, nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Oto kilka wskazówek, dzięki którym zaspokoisz swój słodki głód bez nadmiernego objadania się cukrem.

  • Spróbuj jeść więcej błonnika - Rozpuszczalny błonnik przyciąga wodę, co tworzy żelową substancję, która spowalnia trawienie. Oznacza to, że będziesz czuł się syty dłużej i mniej głodny na cukier. Błonnik znajduje się w skórkach owoców i warzyw, pełnych ziarnach i roślinach strączkowych.
  • Jedz białko z każdym posiłkiem, aby uzyskać trwałą pełnię - Białko jest wolno trawionym makroskładnikiem, który uwalnia energię przez dłuższy czas. Oznacza to, że pozostaniesz syty na dłużej, zmniejszając chęć zaspokojenia głodu cukrowego.
  • Wybieraj pełnowartościową żywność zamiast przetworzonej - Pełnowartościowa żywność, taka jak owoce i warzywa, jest naturalnie słodka. Oznacza to, że nie potrzebują dodatku cukru, aby smakować słodko. - Kupuj naturalne słodziki
  • Chociaż nie będą one tak satysfakcjonujące, są lepszą opcją niż dodawany cukier. Naturalne słodziki obejmują miód, stewię, nektar z agawy i syrop klonowy.

Czy cały cukier jest zły?

Jak już wiesz, spożywanie zbyt dużej ilości cukru jest niezdrowe. Ale cały cukier nie jest zły. Ważne jest, aby zrozumieć, że istnieje różnica między cukrem dodanym a naturalnie występującymi cukrami. Różnica między cukrem dodanym a naturalnie występującym - Cukier dodany to każdy cukier, który jest dodawany w procesie produkcji danego produktu spożywczego, niezależnie od tego, czy jest to deser czy płatki śniadaniowe. Naturalnie występujące cukry znajdują się w świeżych produktach, takich jak owoce i warzywa. Kluczowa różnica między nimi polega na tym, że cukry dodane nie mają wartości odżywczej i są przetwarzane przez organizm. Oznacza to, że są one trawione szybko i mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi. Podczas gdy niektóre naturalnie występujące cukry są w porządku, aby jeść z umiarem, cukry dodane są najlepiej unikać. Jeżeli interesują Cię tematy związane ze zdrowiem, zachęcamy do odwiedzenia portalu https://limonkowa.pl/ gdzie znajdziesz więcej interesujących artykułów na tematy związane ze zdrowiem!