Uczniowie Szkoły Mistrzostwa Sportowego w Oświęcimiu skorzystają z wiedzy i porad dietetyka. Dowiedzą się, jak wielką rolę w profesjonalnym sporcie odgrywa dobrze zbilansowana dieta.

Poprzez cykl 32 spotkań uczniowie poznają tajniki zdrowego i świadomego odżywiania się. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że bez prawidłowej diety niezwykle trudno o dobre wyniki – mówi Katarzyna Kot, prezes Uczniowskiego Klubu Hokejowego Unia Oświęcim.

Zajęcia z zawodnikami UKH poprowadzi dietetyk kliniczny Edyta Harmata, która na co dzień zajmuje się wspieraniem żywieniowym pacjentów w Oświęcimskim Centrum Medycznym Medicome.

Zdrowe odżywianie się jest dla młodych sportowców niezwykle ważne. Są w okresie intensywnego wzrostu, a co za tym idzie rozwoju organizmu. Duże obciążenie fizyczne wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym również na makro i mikroskładniki odżywcze – mówi Edyta Harmata.

Pani dietetyk tłumaczy, że dzieci uprawiające sport często sięgają po niezdrowe, słodkie przekąski, gdyż po wysiłku wzrasta u nich zapotrzebowanie na węglowodany.

– Uczniowski Klub Hokejowy zaproponował mi dłuższą współpracę opierającą się na cyklicznych spotkaniach z młodymi zawodnikami. Chcę przekazać im wiedzę na temat zdrowego odżywiania i suplementacji w sporcie – wyjaśnia Harmata.

Podczas spotkań młodzi zawodnicy będą podejmować z dietetykiem tematy związane z porą oraz składem posiłku, który uzależniony jest od cyklu treningowego lub startowego.

Zawodnicy dowiedzą się także, na co należy zwrócić uwagę w diecie, gdy pojawiają się problemy gastryczne lub niedobory witamin czy mikroelementów.

– W zajęciach wezmą udział wszyscy zawodnicy z pierwszej klasy oświęcimskiej Szkoły Mistrzostwa Sportowego – podsumowuje Katarzyna Kot.

Fot. UKH