Jak zrobić matcha latte w domu?

Matcha jest zieloną herbatą zbieraną na plantacjach przygotowanych w sposób szczególny zacienia się je konstrukcjami bambusowymi. Wszystko to ma za zadanie dać liściom zielonej herbaty jak najlepsze właściwości. Główną zaletą herbaty matcha jest zdecydowanie zawartość dużych ilości antyoksydantów, a tym przypisuje się właściwości antynowotworowe. Z liści tej herbaty można zrobić kawę matcha latte, oczywiście w warunkach domowych.
Wśród wielu zalet, jakie wymienia się w kontekście matchy jest wpływ na szybsze odchudzanie i związane z tym przyspieszenie metabolizmu. Ponadto tłuszcz jest znacznie szybciej spalany, dlatego efekty są zauważalne dość szybko. Prawdopodobnie nie każdy wie, że herbata ma właściwości ograniczające ryzyko wystąpienia zawału serca, ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu. Ale to nie koniec zalet. Warto jeszcze wspomnieć o działaniu zwalczającym infekcje wirusowe i grzybiczne, a także pomoc w przeprowadzeniu detoksu całego organizmu. Aby poprawnie zaparzyć matchę latte niezbędne jest zapoznanie się z podstawami parzenia herbaty tego rodzaju. Zapewne każdy sobie z poradzi z tym zadaniem. Należy zacząć od wsypania do filiżanki łyżeczki matchy i zalania jej małą ilością przegotowanej wody. Jej temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza, nie może być zatem wrzątkiem, jak ma to miejsce podczas parzenia innego rodzaju herbat. Kolejnym krokiem jest energiczne wymieszanie całości i dolanie reszty wody. W ten sposób powstaje idealna herbata matcha, której picie jest prawdziwą przyjemnością. Odwiedzając stronę https://jakwykonac.pl można wpaść na wiele inspiracji, na przykład kawę na bazie matchy.
Przepis na matcha Latte
Samo przygotowanie matcha latte jest łudząco podobne do przyrządzania słynnej kawy latte, której ojczyzną są Włochy. Obowiązkowym składnikiem tradycyjnej kawy latte jest spienione, podgrzane mleko. Natomiast do przygotowania herbaty na bazie matchy potrzebne będą płaska łyżeczka herbaty matcha, pół szklanki gorącej wody oraz pół szklanki mleka. Niektórzy dodają sojowe, migdałowe lub kokosowe wszystko zależy od upodobań. W ramach przygotowania płynu należy przygotować odpowiednie naczynie, do którego wleje się herbatę. Najlepiej użyć wysokiej szklanki, ponieważ to najbardziej praktyczne rozwiązanie. Następnie do naczynia wsypuje się herbatę, w razie pojawienia się grudek, trzeba je rozbić. W kolejnym kroku matchę zalewa się odrobiną wody i miesza do uzyskania pożądanej konsystencji. W tym czasie należy podgrzać mleko w niewielkim rondelku i część odlać do osobnego naczynia i spienić je. Pozostałą część mleka trzeba wlać do przygotowanej matchy. Spienione wcześniej mleko należy przełożyć łyżeczką na wierzch. W końcowym etapie, według własnego uznania można udekorować płyn szczyptą herbaty. Wiele innych, ale równie ciekawych inspiracji warto szukać na stronie https://jakwykonac.pl. Jak się okazuje wiele potraw, czy napojów prozdrowotnych można przygotować w zaciszu domowym. Zazwyczaj nie jest potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski