Kto skupuje słomę? Gdzie można sprzedać słomę?

Pod koniec lata i wczesną jesienią, polskie wsie pełne są beli słomy, które urozmaicają krajobraz wokół. Suche łodygi używane są do różnych celów, a jednym z nich jest podłoże do uprawy pieczarek.

Po co producentom słoma?

Słoma to łodygi i liście różnych roślin uprawnych, które są już po omłocie, czyli oddzieleniu ziaren lub nasion. Stosowana jest ona jako pasza lub ściółka dla zwierząt, a także obornik. Słoma ma wiele właściwości, a zmieszana z innymi organicznymi składnikami jest świetnym podłożem pod uprawę roślin. Jeśli więc nie wiesz, co zrobić z nadmiarem tego surowica, warto znaleźć firmę, dla której będzie on przydatny. Skup słomy oferuje producent podłoża do uprawy pieczarek Kania.net.pl, który uważany jest za lidera w branży na skalę europejską. Dostarczając ją odpowiedniemu podmiotowi, masz pewność, że dostaniesz za nią uczciwą cenę, a wykorzystanie łodyg będzie pożyteczne.
Dobra słoma jest bardzo ważna zarówno przy produkcji żywności, jak i paszy dla zwierząt. Jest potrzebna także przy wykładaniu stodół, chlewików i innych pomieszczeń, gdzie na co dzień przebywają zwierzęta. Zapotrzebowanie na nią wzrosło w ostatnich latach dzięki alternatywnym źródłom energii, takim jak kotły na biomasę, które używają słomy jako ekologicznego paliwa.

Gdzie można sprzedać słomę?

Słomę skupują różne firmy i gospodarstwa. Jest ona używana do wielu rzeczy, między innymi produkcji wspomnianego już obornika czy paszy dla zwierząt. Często skup słomy odbywa się w różnych gospodarstwach rolnych, a informacje o takiej akcji znajdują się między innymi na przystankach autobusowych, czy też tablicach ogłoszeń. Warto pojeździć w sezonie po pobliskich wsiach i sprawdzić, czy któreś gospodarstwo nie potrzebuje takiego surowca. Jeśli natomiast chodzi o firmy zewnętrzne, na przykład producentów żywności, ogłoszenia o skupie słomy znajdują się najczęściej na Internecie, w różnego rodzaju serwisach, a także na oficjalnych stronach, jeśli akcja prowadzona jest przez cały czas. Największy popyt na słomę jest tuż po żniwach, kiedy jest ona świeża i pełna wartości odżywczych, jednak w istocie bele słomy można sprzedawać przez cały rok.

Po ile sprzedać słomę?

Ceny słomy są różne, a ostateczna kwota zależy od gramatury. Słomę możemy kupić w belach lub na tony. Szacuje się koszt jednej beli lub też kostki ważącej około 350 kilogramów, to do 90 do 110 złotych. Oczywiście możliwa jest także sprzedaż słomy w małych kostkach, które kosztują około 2,50 – 3 złote za sztukę. Dużo bardziej opłacalny dla kupującego jest zakup słomy w większej ilości – obecnie tona słomy kosztuje około 130 złotych.
Ceny słomy zmieniają się z roku na rok, zależnie od urodzaju i czynników geopolitycznych. W ostatnich latach mogliśmy obserwować raczej spadek cen słomy, jednak wraz z zapotrzebowaniem na biomasę, tendencja ta znów się zmienia. Jeśli masz słomę do sprzedania, porównaj najlepsze oferty i wybierz producenta, który zapewni Ci dobre warunki transakcji. Najlepsze ceny możesz uzyskać, sprzedając słomę pod koniec lata, tuż po żniwach, wtedy, gdy ma ona najwięcej wartości odżywczych.