Powszechna dostępność fast foodów w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej to prosta droga do otyłości i pogorszenia komfortu życia. Jak ważna jest zbilansowana dieta, nie trzeba nikogo przekonywać. Najlepiej wiedzą o tym dietetycy, w tym świeżo upieczeni absolwenci tego kierunku, którzy właśnie obronili prace dyplomowe na oświęcimskiej uczelni.
12 lipca 2021 r. zapisze się złotymi zgłoskami na kartach historii Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Tego dnia odbyły się pierwsze w historii Uczelni egzaminy dyplomowe studentów z kierunku Dietetyka.
Promotorami prac licencjackich przyszłych dietetyków były: dr Anna Kościej, dr Aneta Kościołek i dr Ewa Błaszczyk.
– Spośród 36 studentów studiujących ten kierunek na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych, 11 osób w pierwszym terminie przystąpiło do obrony swoich prac, uzyskując przy tym doskonałe wyniki – mówi Natalia Matyszkowicz z Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu, dodając że pozostali studenci będą bronić tytuł licencjata we wrześniu br.
Dietetyka na studiach I stopnia w MUP Oświęcim została uruchomiona w 2018 roku. Jest prowadzona w Instytucie Nauk o Zdrowiu pod kierownictwem dyrektor, dr Wiesławy Kołodziej.
Fot. MUP